Sivut

26 marraskuuta 2014

Viskikinuskia kahdella lisukkeella

Äidin syntymäpäivälounaan jälkiruokanakki osui minulle. Piti vain keksiä, mitä sitä tekisi. Halusin tehdä kerrankin nimenomaan jälkiruokaa, enkä leivonnaista. Haastetta lisäsi, että tiesin arvovaltaisessa raadissa istuvan pikkuneidin, jolle kaikki valkoinen on pahaa ja maistamiskelvotonta. Paitsi tietysti jäätelö. Tätiinsä tullut, en itsekään tykkää kermavaahdosta tai rahkasta, mutta jäätelöä kuluisi niin paljon kuin uskaltaisi kaupasta kotiin kantaa. Ikuisena suklaaleipojana halusin myös kerrankin poiketa kaavoista ja tehdä jotakin hedelmäistä.

Päärynän ja kinuskin liitto on kiehtonut jo pitkään, en ole vain keksinyt, mihin se sopisi parhaiten. Budapest-leivos kinuskikermalla ja päärynäpaloilla ei toimi, voin kertoa. Ankaran googletuksen ja reseptikirjojen penkomisen tuloksena päädyin hyvinkin yksinkertaiseen menuun.



Karamellisoituja päärynöitä kinuskikastikkeella ja vaniljajäätelöllä höystettynä































Karamellisoidut päärynät tätä ohjetta mukaillen, tässä ohje yhteen annokseen:

1/2 päärynää (isoja ja pehmeitä)
vajaa rkl sokeria tai fariinisokeria
ripaus kanelia

nokare voita

vajaa desi vettä
2 rkl sokeria
ripaus vaniljajauhetta tai vaniljatangon sisusta

Kuori ja halkaise päärynät. Koverra esimerkiksi kuorimaveitsellä tai pikkulusikalla siemenkota ja keskiruoto pois. Sekoita sokeriin ripaus kanelia ja dippaa päärynöiden paistopinta siihen. Laita pannulle nokare voita ja paista päärynöitä halkaistu puoli alaspäin noin 5 minuuttia, että ne alkavat karamellisoitua. Tällä aikaa sekoita vesi, sokeri ja vanilja niin, että sokeri liukenee veteen. Käännä päärynät ja lisää pannulle vesi-sokeriseos. Anna hautua kannen alla toiset 5 minuuttia ja tarjoile lämpöisinä vaniljajäätelön ja kinuskin kera.


Vaniljajäätelö tuttuun tapaan dr. Sugarsin ohjetta mukaillen:

purkki kondensoitua maitoa
5dl kermaa
2-3tl (maun mukaan) vaniljajauhetta tai vaniljatangon sisusta

Vatkaa kerma vaahdoksi, kääntele hellästi ja varovasti joukkoon vaniljalla maustettu kondensoitu maito. Pakasta vähintään 6 tuntia. Ota "antumaan" lämpöiseen hetki ennen tarjoilua ja pyöräytä pallot päärynöiden kylkeen.



200g fariinisokeria
200g kermaa
20g voita
loraus talousviskiä*

Keitä sokeria ja kermaa kevyellä lämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta hellalta ja lisää voi ja viski. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja valuta päärynän päälle.

Viski unohdettiin varsinaisesta juhlakattauksesta pois viskin puutteen ja lapsivieraiden takia. Aikuisten kesken tätä kannattaa kuitenkin kokeilla! En itse liiemmin nauti viskistä, mutta tähän se ihan oikeasti sopii, uskokaa pois :)


*Talousviski: jotain kohtuuhintaista perusblendiä, jota raaskii ruokiin ja leivonnaisten sekaan lorautella. En suosittele mitään kovin savuista. Mitenkään mainostamatta esimerkiksi Jack Daniels, Jameson ja Famous Grouse on todettu ihan päteviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti