Sivut

18 tammikuuta 2016

Puerto Rico

  





  

Tekniset tiedot
30.12.-2.1. sekä 9.-13.1. Ensimmäinen pätkä majoituttiin Condadossa, toinen vanhan kaupungin ytimessä. Välissä käytiin viikon risteilyllä Karibianmerellä, mutta siitä paljastuksia myöhemmin!

Loma oli "late honeymoon", koska kesällä ei ollut aikaa eikä seasonia matkustaa näin kauas. Hurrikaanikausi pahimmillaan ei oikein houkutellut lähtemään heti häiden jälkeen elokuussa. Sitä paitsi, Norwegian aloitti lennot Lontoosta San Juaniin marraskuussa ja uudelle reitille lentoja oli aika huokeaan hintaan saatavilla (~600€/hlö). Kone oli ihan miellyttävä, mutta kun edellisen pitkän lennon oli lentänyt Cathay Pacificilla, oli ruoan ja palvelun taso huomattavasti alhaisempi. Toisaalta, halpalentoyhtiöhän Norwegian on, joten voiko sitä moittia siitä.


(Old) San Juan

Vanhasta kaupungista löytyy paljon ihania boutique -hotelleja. Sijainti on ehdottoman hyvä, ellei hae pelkkää rantalomaa. Miinusta vanhan kaupungin hotelleissa on hinnat ja suurin osa on uskoakseni aika meluisia, koska talot on hyvin vanhoja. Me yövyttiin Plaza de Armaksessa, joka oli kyllä oivallinen. Aamupalaa ei hotellilta saanut, siitä ainoa miinus.

Ruokapaikkoja vanhassa kaupungissa on varmasti enemmän kuin rakennuksia. Valinnanvaraa siis riittää, enkä usko, että mikään niistä kovin huono on. Tässä kuitenkin muutama suositus, missä itse saatiin eri maukasta ruokaa.

Carthage Express - kokeile täällä erilaisia gyroksia. Testattiin kolme erilaista ja etenkin lammasgyros fetalla ja hummuksella oli uusintakierroksen arvoinen! Hintataso vähintäänkin kohtuullinen, alle kympillä muistaakseni sai juoman, gyroksen ja ranut!

Pirilo Pizza Rustica - suosittu paikka ja todella hyvää pizzaa. Ei lisättävää. Tai no sen verran, että hintataso vähän korkeampi, mutta sen noin 20 dollaria maksaa mielellään noin hyvästä. Plussaa myös valtaisasta ja laadukkaasta olutvalikoimasta!

Ajo Del Pais - viehättävä paikka ja paras alkupalalautanen, mitä osuttiin San Juanissa maistamaan! Kunnon ruokaa ei syöty, mutta oven lähellä oli kiva istuskella olusen kanssa, maistella tapaksia ja katsella kadun vilinää.

Cafe Manolin - tätä kehui moni paikallinen ja on kuulemma "the" paikka syödä paikallista ruokaa. Hinnat huokeita ja palvelu mukavaa. Auki vain lounasaikaan, joten älä unelmoi iltaruoasta!

Mitä muuta? Vanhasta kaupungista löytyy kaksi linnaketta, joihin pääsee samalla viiden dollarin lipulla. Oli ihan mukavat kohteet, vaikka allekirjoittanut ei mikään linna- ja rauniofani olekaan. Castillo San Felipe de Morroon kokoontui ainakin uuden vuoden päivänä paljon paikallisia lennättämään leijojaan. 

Vanhasta kaupungista suosittelen googlettamaan myös paikan nimeltä Butterfly People. Aivan uskomattomia teoksia, joissa siis akryylilaatikoihin aseteltu kuolleita perhosia. Näyttelyssä ei saanut valokuvata, mutta teki kovasti mieli. Jos koko tilin saldo ei olisi mennyt kyseiseen matkaan, olisin varmasti jonkun suuren perhoskokoelman sieltä hairahtunut ostamaan.


Kolmas retkisuositus on Bacardin tehdas. Käytiin romminmaistelukierroksella, hinta oli aika tyyris, mutta sillä myös sai maistella talon kalleinta rommia. Ihan mielenkiintoinen, jos sattuu alkoholin valmistus (tai alkoholi) jollakin tapaa kiinnostamaan. Vierailijoihin oli ainakin panostettu yrityksessä, sillä kiertoajelut ja maistelut oli viimeisen päälle järjestettyjä. Lopuksi tietysti päästiin tehtaanmyymälään, jossa pullotettiinkin oma rommipullo muistoksi häämatkasta. Tämä pullotus ei kylläkään kuulunut kierroksen hintaan.



Condado

Condado on rannalla sijaitseva turistihotellien keskittymä noin 4km vanhasta kaupungista. Alueelta löytyy niin Hilton, Marriott kuin Best Western. Me yövyttiin Canario Innissa, jota en kyllä oikein voi suositella. Tavallaan ihan ok paikka, mutta niin monta pientä asiaa pielessä ja mukava kellarin tuoksu koko hotellissa, että en kyllä kenellekään sitä suosittele. Toisaalta, tripadvisorin hyvin hajanaisista palautteista päätellen huoneissa taitaa olla aika isoja eroja.

Condadossa ei paljon muuta tekemistä ole kuin rannalla oleilu. Ja rantaa siellä riittääkin. Ruokapaikoista Buns Burger Shopia täytyy suositella. Kohtuullinen hinta ja maistuvat burgerit!


Muu saari

Vuokrattiin auto Charlielta, hotellin respa suositteli sitä ja oli kyllä edullinenkin ja kaikin puolin toimiva. Kahdessa päivässä ehti aika hyvin kierrellä pohjoisosan saaresta. Liikenne oli aika hurjaa ja vielä hurjempaa kahdeksan ja neljän ruuhkissa. Toisaalta se oli myös todella joustavaa ja pieniinkin rakoihin annettiin tilaa.


Ajeltiin vähän enemmän pikkuteitä, jotta nähtäisiin vähän muutakin kuin moottoritien laitoja. Moottoritiestä pykälää pienemmät tiet olikin paikka paikoin tämän näköisiä - kapeita ja kiemuraisia.


Ensimmäinen pysähdys tehtiin Mar Chiquitassa. Se on pieni laguuni, johon aallot ainakin sinä päivänä hienosti pyyhkivät laguunia suojaavien kallioiden yli. Vaikuttava paikka!

Mar Chiquita oli kuitenkin vain välietappi matkalla maanisten shoppailijoiden luvattuun maahan - Barcelonetaan. Puerto Ricosta löytyy toinenkin outletkeskus Carolinasta, mutta kuultiin monesta eri paikasta, että Barceloneta on parempi. Miten, ei tietoa. Barcelonetasta ainakin tarttui mukaan miesten vaatteita ja urheiluvaatteita. Nyt oli joka puolella season end salet, joten hintaeroa ei juuri ollut vanhan kaupungin merkkiliikkeiden ja outletin vastaavien välillä. 

Toinen hyvä shoppailupaikka on Plaza Las Americas. Se sijaitsee ihan San Juanissa (ei tosin vanhassa kaupungissa, mutta bussimatkan päässä). Hullun iso ostari on imaissut sisäänsä yli 200 liikettä, joista suurin osa oli suomalaisille tuntemattomia, eli oli mukava katsella muutakin kuin H&M:n ja Lindexin valikoimia.




Toisen vuokra-autopäivän retkikohde oli El Yunque, Yhdysvaltain ainoa sademetsä. Oli pettymys, siellä ei satanut. Oikeasti oli ihan hieno luonnonpuisto varsinkin meille ummikoille, jotka ei ikinä sademetsää olleet nähneetkään. Moni hotelli järjestää tänne retkiä, mutta päätettiin tulla ihan omatoimisesti, jotta saa mennä ja tulla niin paljon kuin haluaa. Ihmisiä oli kohtuullisen paljon, mutta ei häiritsevän paljon. Nättiä metsää, pari liskoa ja pulua nähtiin, muttei mainostettuja sammakoita tai uhanalaisia papukaijoja. Jännä sinänsä, miksei ne tulleet kameran kanssa hullun lailla heiluvan ja hölpöttävän turistin luokse.

Muita vinkkejä
Taksit San Juanin alueella oli todella kalliita. Mittarilla kaupungissa ei ajettu, vaan kaikilla oli samat "fixed price" tietyille alueille. Esimerkiksi keskustasta Condadoon (eli noin 4-5km) maksoi aina saman 15 dollaria.

Kiireettömille matkaajille meidän suositus onkin bussit! Aikatauluja oli hyvin haastavaa löytää, samoin reittikartat oli tulkinnanvaraisia, mutta kysymällä ihmisiltä selvisi. Tarkkoja aikatauluja ei siis todellakaan ollut, vaan busseille ilmoitettiin ainoastaan vuorovälit. Matka kaupunkibusseilla maksoi 0,75 dollaria/matkustaja, eikä aina ollut niin justiinsa, vaikka kolikoita olikin vain 60 senttiä. Valkoisilla minibusseilla matka oli tasan dollarin.

Jos joskus matkustan tänne uudelleen
Tahtoisin Karibianmeren puolelle Puerto Ricoa. En tiedä, onko siellä mitään, mutta kuvittelisin, että haluaisin. Lisäksi kävisin ehdottomasti saaren itäpuolella olevilla pikkusaarilla, Culebralla ja Viequesilla. Niiden rannat ovat kuulemma uskomattomat.

Hieman epävarmaa kiinnostusta olisi myös Bio Bayta kohtaan. Tai näitähän on kaksi, toinen Viequesin saarella ja toinen Fajardon kaupungin edustalla Puerto Ricon pääsaarella. Arvostelujen perusteella ilmeisesti Viequesin ranta on parempi, mutta molemmista löytyy niin hyviä kuin huonoja arvosteluja. Pääteltiin, että riippuu ilmeisesti paljonkin säästä ja kuun valosta, kuinka paljon pohjan korallit säteilee. Surullista näissä on, että juurikin turistit ovat ymmärtääkseni saastuttaneet tai tuhonneet rantoja aika paljonkin, eikä ilmiö ole enää niin vaikuttava ja suuri kummassakaan. Ei siis päätetty mennä Fajardon bio baylle, vaikka ihan lähellä ajeltiinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti